8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou. Do tej pory dzień ten jest obchodzony w kilku krajach Europy Zachodniej. W Polsce od sześciu lat, 8 listopada obchodzony jest Dzień pod hasłem „Śniadanie Daje Moc”. Nasza szkoła od kilku lat tego właśnie dnia organizuje wspólne przygotowywanie przez uczniów zdrowego śniadania. W tym roku za przygotowanie tego najważniejszego posiłku dnia zabrały się wszystkie dzieci uczęszczające do naszej szkoły, począwszy od przedszkolaków z „Wesołego przedszkola” aż po szóstoklasistów. Wszyscy komponowali kolorowe kanapki pełne warzywnych dodatków. Niektórzy ozdabiali swoje talerze łódeczkami z żółtego sera, myszkami z jajek, owocowymi szaszłykami. Było barwnie i smakowicie a przede wszystkim zdrowo.